Duurzaamheid

Bakery Stars en haar aangesloten leden richten zich op het verduurzamen van haar bedrijfsprocessen waarbij de Europese duurzaamheidsdoelstellingen voor 2030 centraal staan.

De bakkerijsector speelt een cruciale rol in de voedselproductie en -consumptie, en de impact daarvan op milieu, economie en samenleving is groot. Vanuit dit besef streven wij ernaar niet alleen onze eigen doelstellingen te realiseren maar ook onze leden te ondersteunen in het behalen van hun duurzaamheidsambities, met als doel een aanzienlijke vermindering van hun ecologische voetafdruk.

Europese Green Deal 2030

In lijn met de Europese Green Deal en de duurzaamheidsdoelstellingen van de EU voor 2030, focust Bakery Stars zich op drie belangrijke pijlers: klimaatneutraliteit, circulaire economie en verantwoorde grondstoffen. Onze aanpak is gebaseerd op innovatie, educatie en samenwerking met onze bakkerijen om duurzame bedrijfsmodellen te ontwikkelen die niet alleen voldoen aan de regelgeving, maar ook bijdragen aan een toekomstbestendige bakkerij.

Door het implementeren van energie-efficiëntie, het verminderen van voedselverspilling en het bevorderen van duurzame productieprocessen willen wij de CO2-uitstoot reduceren en duurzamere alternatieven integreren in de dagelijkse bakkerij-processen. Daarbij houden we rekening met de sociale en economische impact, zodat de transitie naar een duurzamer bedrijfsmodel ook financieel haalbaar is voor van onze bakkerijen.

Greenhouse Gas Protocol, Scopes

Samen met onze partners en klanten zetten wij ons in voor een gezonde en verantwoorde toekomst voor de bakkerijsector, waarbij we de EU-doelen voor 2030 niet alleen als verplichting zien, maar als kans voor groei, innovatie en een groenere toekomst.

Bij het meten van de CO2-uitstoot en het beheersen van de ecologische voetafdruk in onze bedrijfsprocessen maken wij gebruik van de Greenhouse Gas Protocol. Dit protocol categoriseert emissies in drie scopes: Scope 1, Scope 2 en Scope 3.

Scope Omschrijving Voorbeelden
Scope 1 Directe emissies uit eigen bronnen Verbranding van fossiele brandstoffen (bijv. gasovens), voertuigen van het bedrijf
Scope 2 Indirecte emissies door ingekochte energie Ingekochte elektriciteit, stoom, warmte, koeling
Scope 3 Overige indirecte emissies in de waardeketen Grondstoffenproductie, transport, afvalverwerking, gebruik en afval van producten

Door een transparante rapportage wordt de voortgang van de emissies in alle duurzaamheiddoelen door onze leden gemonitord, verbeterd, en uitgedrukt in een impactscore. Daarnaast willen we tegelijkertijd voldoen aan de groeiende vraag van consumenten naar duurzamere producten.

Initiatieven Bakery Stars

Bakery Stars heeft als overkoepelende organisatie diverse initiatieven genomen als het gaat om duurzaamheid en het welzijn van de maatschappij.

  1. Bakery Stars heeft voor een goed bereikbare kantoorvestiging gekozen aan de A59.
  2. Alle kantoorruimten op het hoofdkantoor van Bakery Stars zijn onafhankelijk van elkaar
    • middels een programmeerbare temperatuur-instelling te verwarmen of te koelen
    • middels warmtepompen
  3. Er zijn laadpunten geplaatst binnen onze parkeervoorzieningen.
  4. In 2025 zal het Bakery Stars wagenpark voor 50 % elektrisch en 35% elektrisch-hybride zijn.
  5. Bakery Stars ondersteunt een aantal maatschappelijke initiatieven:

Unicef

Een meerjarige overeenkomst als Buddy Business Partner.
Wij steunen het project “Plastic Bricks” in Ivoorkust waarmee plastic wordt gerecycled tot bouwstenen voor klaslokalen.

De Dobbertjes

Wij steunen “Stichting De Dobbertjes” om mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid te bieden om te zwemmen of te leren zwemmen. Met als belangrijkste doel een bijdrage te leveren aan de ontspanning en plezier van de doelgroep.